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Background 
The MHRA is responsible for the enforcement of the Medicines Act 1968 and 
related secondary legislation.   Initially, the Agency was asked to advise on the 
legalities of physiotherapists mixing two licensed medicines in a syringe prior to 
administration under a Patient Group Direction (PGD).  The PGD issue was 
straightforward as the legal framework for PGDs excludes unlicensed drugs. The 
Agency subsequently contributed to a position paper published by the Chartered 
Society of Physiotherapists (CSP) which set out the legal position and alternatives 
to mixing medicines under a PGD. 
 
.Section 132 of the Medicines Act 1968 defines manufacture. The section 
provides: 
 

“ " manufacture ",  in relation to a medicinal product, includes any 
process carried out in the course of making the product, but does not 
include dissolving or dispersing the product in, or diluting or mixing it 
with, some other substance used as a vehicle for the purpose of 
administering it.” 
 

This definition would, for example, allow a tablet to be crushed or a capsule 
opened and mixed with a solution to make it easier for the patient to take.  It 
would also enable mixing substances with, for example, water for injection prior to 
parenteral administration. However mixing two licensed medicines, where one is 
not a vehicle for the administration of the other, falls within the definition of 
manufacture and results in a new, unlicensed product being administered. In 
addition, as a new product is being manufactured, a manufacturer’s licence would 
be required.   
 
At present there are exemptions in medicines  legislation to allow for the 
manufacture, supply or administration of unlicensed medicinal products (whether 
or not a particular exemption applies also depends upon whether the product is 
within the scope of Directive 2001/83/EC).  In brief, the exemptions apply to the 
following : 



 

 

• products supplied in response to a bona fide unsolicited order, formulated 
in accordance with the specification of a doctor, dentist or supplementary 
prescriber and for use by his individual patients on his direct personal 
responsibility in order to fulfil the special needs of those patients. These 
products are known as “specials”.  

• products prepared by a pharmacist in accordance with a medical 
prescription   (“magistral formula”) or in accordance with the specification or 
monograph of a pharmacopoeia (“officinal formula”). These products are 
sometimes referred to as “extemporaneously prepared” medicines. 

• products “specially prepared” for individual patients of a doctor or dentist 
under section 9 of the Medicines Act 1968. 

 
Non-medical prescribing in palliative care  
Following publication of the CSP statement, the Agency received a number of 
enquiries from palliative care practitioners seeking clarification of the law in 
relation to non-medical prescribers prescribing two or more medicines for 
administration via a syringe driver.  The Agency’s position is that the advice it had 
given about mixing of medicines in physiotherapy practice applied equally to the 
same practice in palliative care.  Under medicines legislation independent nurse 
and pharmacist prescribers are allowed to prescribe any licensed medicine for 
any medical condition (currently there are certain restrictions on controlled drugs 
pending forthcoming amendments to the Misuse of Drugs Regulations (MDR)) but  
Nurse and Pharmacist Independent Prescribers are not authorised to prescribe 
unlicensed medicines.    
 
The Agency are aware from discussions with palliative care interests that it is long 
standing accepted practice in this field to prescribe a mixture of licensed 
medication for administration, usually  via a syringe driver.  The mixing and 
administration may be undertaken by the prescriber or by another, usually a 
nurse, working in accordance with the directions of the prescriber. We understand 
there is a body of evidence supported by many years of clinical experience that 
mixing certain medicines in a syringe driver is safe and effective. 
 
The MHRA recognise that palliative care requires special consideration and we 
would not wish to obstruct the provision of effective pain relief to patients.  In 
September therefore, the MHRA will be seeking provisional advice from the 
Commission on Human Medicines (CHM) on possible options for changes to 
medicines legislation in advance of the usual public consultation procedures 



 

required under the Medicines Act 1968.  The CHM will be asked to provide formal 
recommendations to Ministers following the completion of that public consultation.  
 
In the meantime the MHRA would not consider taking enforcement action for 
breaches of medicines legislation by a Nurse or Pharmacist Independent 
Prescriber engaging in the long standing accepted practice of prescribing and 
administering (and providing directions to others to administer) a mixture of 
licensed medication via a single injection or  a syringe driver unless it would be in 
the public interest to do so. This also applies to those mixing and administering 
medicines in accordance with the directions of the prescriber. Each case would be 
considered individually.   
 
 


